Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tweedelige luiers

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers. Hier lees je alle uitleg over een tweedelig systeem. Heb je vragen?

Tweedelige luiers

Er zijn verschillende soorten wasbare luiers. Hier lees je alle uitleg over een tweedelig systeem. Heb je vragen?

Wat is een tweedelige luier?

Een tweedelige luier bestaat, zoals de naam al zegt, uit twee losse delen. Je hebt een absorberende basisluier, die de urine absorbeert, met daar overheen een los waterdicht overbroekje. Doordat het twee losse delen zijn, kan je dit systeem zo combineren als je zelf maar wilt. Extra absorptie toevoegen is erg makkelijk en je kan verschillende combinaties maken van luiers en overbroekjes. Een ideaal systeem dus om precies af te kunnen stemmen op je kindje.

Absorberende luier

De absorberende basisluier kan bestaan uit een voorgevormde luier, die al een luiervorm heeft, of een vouwluier, die je zelf nog moet vouwen. Het voordeel van een voorgevormde luier is dat hij heel makkelijk is om te doen. Je doet hem simpelweg dicht met drukknoopjes of klittenband, net als je dat bij een wegwerpluier zou doen.
Vouwluiers kosten iets meer tijd, maar zijn wel de voordeligste manier om wasbare luiers te gebruiken. Je vouwt de luier (die de vorm heeft van een doek) in een luiervorm en zet deze vast met een luierhaakje. Geen ingewikkelde veiligheidsspelden, maar gewoon een soort bot verbandhaakje dat je in de stof haakt.

Waterdicht overbroekje

Als je dan de basisluier voor je kindje hebt omgedaan, moet daar overheen nog een overbroekje. Overbroekjes zijn waterdichte broekjes die je over de basisluier heen doet, zodat het vocht niet doorloopt in de kleertjes. Overbroekjes zijn gemaakt van een materiaal dat waterdicht is, maar wel ademt. De buitenkant voelt aan als een stof, aan de binnenkant zit een waterdicht, ademend laagje gelamineerd van PUL of TPU. Je kindje heeft dus geen broeierig gevoel in de luier, zoals je dat bijvoorbeeld in een plastic zak zou hebben. Het is een zacht, ademend hoesje dat je over de absorberende luier heen doet. 

Overbroekjes zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Over het algemeen sluiten ze met drukknopen of klittenband.

Naast de overbroekjes van een gelamineerde stof heb je ook speciale overbroekjes van wol, zogenaamde wolbroeken. Wolbroekjes behandel je met wolvet om ze waterdicht te maken. Dit is een hele fijne optie als je het liefst alleen maar natuurlijke materialen wilt gebruiken voor je kindje.

Met wasbare luiers bespaar je

Luiers per kind
% van het restafval
kilo luiers per jaar

Hoe gebruik je een tweedelige luier?

Bij een tweedelige luier heb je twee stappen bij het verschonen. Dat lijkt in het begin misschien wat ingewikkeld, maar het is echt heel snel gedaan.

Pak een schone luier uit de kast/la en maak deze klaar voor gebruik. Dit betekent dat je eventuele inleggers toevoegt en de luier op maat maakt (indien noodzakelijk)

Inlegvellen zijn dunne velletjes die gebruikt worden om de ontlasting op de vangen. Leg deze bovenop de luier, zodat het inlegvel tussen de billetjes en de luier zit.

Leg de luier onder billen van je kindje, met de achterkant ongeveer ter hoogte van de navel. Vouw de luier naar voren en doe deze dicht met klittenband of drukknopen.

Pak hierna het overbroekje en leg deze onder de rug van je kindje. Zorg dat de bovenrand aan de achterkant net boven de bovenrand van de luier ligt. Trek het overbroekje naar voren en maak hem vast met het klittenband of drukknoopjes.

Let nu op de volgende dingen:

  • Wasbare luiers zitten lager dan wegwerpluiers, meer op de onderbroeklijn. Zorg ervoor dat de luier ongeveer ter hoogte van het naveltje zit (bij kleine kindjes soms iets hoger)
  • Als je de luier hebt omgedaan, til het beentje van je kind dan even op, met de knie richting de neus. Zie je een opening tussen de luier en de huid, dan zit de luier te los.

Duw zowel de luier met 1 vinger nog even extra in de liezen van je kindje. Als je dat niet doet, kan het zijn dat er striemen op de bovenbeentjes komen en dat is niet de bedoeling.

Check of je geen absorberende stof of stukken inlegvel ziet. Alles moet binnen de luier zitten. Kijk ook even of de luier goed aansluit. Dit doe je door de knie van je kindje even richting zijn neus te doen en dan onder het been te kijken. Zie je hier een kier tussen de luier en de huid? Dan sluit de luier niet goed aan en mag hij wat strakker.

Waar koop je wasbare luiers?

Bij de winkels die lid zijn van de Branchevereniging Wasbare Luiers! Ben je ook ondernemer en actief met wasbare luiers? Word lid van de BVWL en maak deel uit van een netwerk vol met betrokken ondernemers. Benieuwd? Lees alles op de pagina ‘lid worden‘.  

MEER WETEN?

Op deze website hebben wij alle essentiële informatie over wasbare luiers gebundeld. Klik op een onderdeel, lees alles en… kom je er dan toch niet helemaal uit? Klik dan door naar één van de gave winkels die de luiers verkopen voor persoonlijk advies. 

Informatie

Over wasbare luiers

Over ons