Zoek
Sluit dit zoekvak.

Feiten en fabels

Er gaan over het gebruik van wasbare luiers heel veel verhalen rond. Niet alles wat je hoort is waar, daarom op deze pagina aandacht aan feiten & fabels rondom wasbare luiers. Heb je vragen? 

Feiten & fabels

Er gaan over het gebruik van wasbare luiers heel veel verhalen rond. Niet alles wat je hoort is waar, daarom op deze pagina aandacht aan feiten & fabels rondom wasbare luiers. Heb je vragen?

De fabels

Dit is een veelgehoord vooroordeel, maar dit is zeker niet waar. Op een wasbare luier leg je een zogenaamd inlegvel. Dit is een zacht velletje van een soort viscose, dat eruit ziet als een mix tussen papier en stof. Deze leg je op de luier, tegen de billetjes van je kind. Dit inlegvel vangt de ontlasting op, waardoor je deze heel makkelijk uit de luier kan halen. Hierdoor gooi je heel makkelijk de poep weg in de prullenbak, voordat je de luier in de luieremmer gooit. Er zit dus niet meer poep in je wasmachine, dan wanneer je een keer een rompertje wast waarin je kind een spuitluier heeft gehad. En je wasmachine is prima in staat om dat weg te halen.

Zie je het al voor je? Die zwart/wit beelden van moeders die in een grote pan alle luiers aan het uitkoken waren die hun kinderen hadden gebruikt? Dat was vroeger inderdaad zo, maar tegenwoordig is dat echt niet meer nodig. Onze wasmachines zijn tegenwoordig prima uitgerust om de luiers helemaal zelf schoon te maken, zonder onze hulp. Het enige wat je hoeft te doen, is de luiers in de wasmachine te stoppen en er wasmiddel bij te gooien. Je wasmachine doet de rest. Als je je wasmachine eerst even een spoelprogramma laat draaien, ben je het dikste vuil al kwijt, waardoor je op een standaard katoenprogramma je luiers helemaal mooi schoon krijgt. Het ophangen kan even tijd kosten, maar sommige luiers kunnen ook prima in de droger, dus ook dat kost weinig tijd. Dus zijn wasbare luiers veel werk? Voor je wasmachine misschien, maar niet voor jou persoonlijk.

Als dit waar zou zijn, zou het betekenen dat al onze opa’s en oma’s niet goed zouden hebben leren lopen. Kinderen dragen al generaties lang wasbare luiers, die in die tijd nog veel dikker waren dan de fijne luiers die er tegenwoordig zijn. Wasbare luiers zijn inderdaad een stukje dikker dan een lege wegwerpluier. Let wel: een lege wegwerpluier. Want wegwerpluiers worden dikker als ze vocht opnemen en wasbare luiers niet. 

Daarnaast is dat dikkere pakket helemaal geen probleem voor kinderen. Sterker nog: het zet de heupjes in een ergonomische positie, waardoor de heupjes van kleine kindjes beter in de kom gedraaid worden. Voor de heupontwikkeling is het dus geen enkel probleem. 

Mocht je nou wel merken dat je kindje wat last heeft van het iets dikkere pakket, dan zijn er altijd manieren om dit op te lossen. Bijvoorbeeld door de absorberende inleggers wat meer naar de voorkant te plaatsen, zodat het ruggetje van je kleine baby goed plat ligt. Of door de luier echt goed in de liezen te duwen, dan hebben kinderen er eigenlijk geen last van in hun bewegingen.

Het klopt dat je wasbare luiers moet wassen en dat dat een impact heeft op het milieu. Maar ondanks het wassen zijn deze luiers toch nog veel beter voor het milieu dan wegwerpluiers. Want ja, luiers wassen kost water. Maar een wegwerpluier produceren kost nog veel meer water.

MilieuCentraal heeft daarnaast een berekening gemaakt waaruit blijkt dat de CO2-uitstoot van wasbare luiers een flink stuk lager is dan die van wegwerpluiers, zelfs als je je wasbare luiers zou drogen in een droger. Hier lees je alle details

Wat zijn wasbare luiers?

Wasbare luiers zijn luiers die je na gebruik kunt wassen en daarna weer kan hergebruiken. Daardoor hoef je geen wegwerpluiers meer te gebruiken, die je na elk gebruik weggooit. Dat scheelt veel afval en geld. Maar hoe werkt dat nou precies, een wasbare luier?

Eigenlijk bestaat elke wasbare luier uit 2 delen: een absorberend deel en een waterdicht deel. Dit waterdichte deel en absorberende deel zijn in verschillende vormen gegoten, waardoor je officieel verschillende typen luiers hebt. Maar de basis is dus altijd hetzelfde.

Een wasbare luier doe je net zo om bij je kindje als een wegwerpluier. De vorm is hetzelfde, alleen zijn wasbare luiers van een zachte stof met drukknopen of klittenband. Je doet ze dus ook om zoals een wegwerpluier. De tijd dat je een wasbare luier moest vastmaken met een veiligheidsspeld, ligt al lang achter ons. Ze zijn erg gemakkelijk in het omdoen en ze werken hetzelfde als wegwerpluiers. Alleen leeg je de luieremmer niet in de container, maar in de wasmachine.

Met wasbare luiers bespaar je

Luiers per kind
% van het restafval
kilo luiers per jaar

De feiten

Een kindje in wegwerpluiers produceert zo’n 300 kilo afval per jaar. Dat is een flinke berg aan luiers die na 1 gebruik worden weggegooid. Je doet het milieu en je eigen container dus een groot plezier door te kiezen voor wasbare luiers.

Als je kiest voor wasbare luiers in plaats van wegwerpluiers, hou je aan het einde van de luierperiode flink wat geld over. Zeker als je de luiers voor meerdere kindjes gebruikt, of wanneer je gemeente heeft gekozen voor een systeem waarbij je je afval per kilo betaalt. Volgens de Consumentenbond bespaart een gemiddeld gezin €450,- per kindje. Maar afhankelijk van het type wasbare luiers dat je kiest, kan het verschil wel oplopen tot meer dan €1000,-.

Naast dat je door de keuze voor wasbare luiers minder afval produceert, is de planeet ook blij met je omdat het flink wat CO2-uitstoot scheelt. MilieuCentraal heeft hier een berekening van gemaakt, waarbij ze ook hebben gekeken naar de productie, het wassen en het drogen van de luiers. Daaruit blijkt dat je bij het gebruik van wasbare luiers 49% minder CO2 uitstoot hebt, als je de luiers op de lijn droogt. Maar zelfs als je al je luiers in de droger droogt, heb je nog 27% minder CO2-uitstoot dan bij wegwerpluiers.

Kinderen in wasbare luiers zijn sneller zindelijk dan kinderen in wegwerpluiers. Doordat wegwerpluiers altijd droog blijven aanvoelen, krijgt een kindje geen duidelijke feedback als het heeft geplast. Een wasbare luiers kan nat aan gaan voelen, afhankelijk van het materiaal, waardoor je kindje een duidelijke link leert leggen tussen plassen en het gevolg van dat plassen, namelijk natte billen.

Waar koop je wasbare luiers?

Bij de winkels die lid zijn van de Branchevereniging Wasbare Luiers! Ben je ook ondernemer en actief met wasbare luiers? Word lid van de BVWL en maak deel uit van een netwerk vol met betrokken ondernemers. Benieuwd? Lees alles op de pagina ‘lid worden‘.  

MEER WETEN?

Op deze website hebben wij alle essentiële informatie over wasbare luiers gebundeld. Klik op een onderdeel, lees alles en… kom je er dan toch niet helemaal uit? Klik dan door naar één van de gave winkels die de luiers verkopen voor persoonlijk advies. 

Informatie

Over wasbare luiers

Over ons